Klatring i Central Schweiz:

Eldorado væggen

Eldorado væggen ligger ca 1½ time's vandring fra Grimselpasset. Man går langs kanten af den opdæmmede sø fra vandkraft demningerne. Der har været meget debat om at disse skulle udbygges så stien og den nederste reblængde ville blive oversvømmet. Den debat har nu kørt i 20 år og jeg ved ikke hvad det hele ender med. Næsten alle ruterne blev lavet i begyndelsen af 80'erne af Remy-brøderne og efter en større debat saneret for cirka 10 år siden. der var ønske om en kraftig retro-boltning, hvad Remy brøderne var imod og de truede med at de så vill afbolte dem bagefter. Kompromiet blev at standpladserne blev retroboltet med som regel dobbelt borbolte men at reblængderne fik lov til at stå som oprindeligt. Jeg synes det er en god løsning, da man ikke skal gøre alt til harmløs sport uden kendskab til egne sikringer og uden den dimension et run-out kan give.

 

   Væggen set fra stien

Nærmeste campingplads er i Innertkirchen ved begyndelsen af Haslital og Handegg. Der er over 10 ruter på væggen og jeg har klatret de to mest kendte.

Som alle andre større klatringer jeg har lavet i Berner Oberland og Urner Alpen så har det været i anden halvdel af august eller i september da vejret her er meget mere stabilt end i juli.

Motorhead 

Lavede jeg tilbage i år 2001 sammen med Henrik Ljungreen, hvor vi på en 5 dages tur på en god vejrudsigt fik lavet denne rute samt Niedermann på Graue Wand og Feltchiin graten i Göchenen

Ruten er godt 500 meter - en 15 til 16 reblængder -  og max F6a+, obligatorisk F6a. Den er præget af diedre og riss men indeholder også en del slaps. Der er borbolte i 80'er stil (mange meter imellen) hvor nødvendigt, men ellers er det på eget grej.

  

3 billeder der viser nogle af de fantastiske diedre reblængder som kendetegner Motorhead. Topo på: http://www.frank-nebbe.de/topos/motoerhead.pdf

Septomania 

Nok den letteste rute på væggen, da den hovedsagligt består af slap - men igen 500 meter og graden er F6a+ max og F6a obl. Jeg lavede den i sensommeren 2008 sammen med  Ole Fjeldhagen og allerede første reblængde (5c) med gletcher polerede slap i gryder og sparsomme sikringer fortalte dog at det ikke bare var en vandretur. Max gradueringen er omkring 6a og det betyder at slap-reblængderne i 5a/b kan være meget sparsomt sikret fx med 2 eller 3 gamle blikbolte. Standpladserne er dog relativt ny-boltede og det giver en god fornemmelse.

        

Første reblængde og Ole i gryderne og så fortsætter det ellers deropad med 16 reblængder fast granit.

 

 

Der er dog også andet en nervepirrende platter i ruten.

 

 

I begge tilfælde blev det en meget lang dag med afgang fra spital ved Grimsel mellem 6 og 7 om morgenen og først retur ved mørkets frembrud. Topo på: http://www.frank-nebbe.de/topos/septumania.pdf

Retur til forside

Retur til klatring

Retur til Chamonix lejlighed