Klatring i Mello dalen:

Luna Nascente

Et must og i AG i 80'erne diskuterede vi om Luna eller Motorhead var den flotterste rute af alle. Det er meget at skule leve op til og jeg har nu også lavet andre ruter der kan være med i denne kappestrid.

Mello er en meget idyllisk dal på den italienske side af grænsen til Schweiz, NØ for Milano og Como søen, den er lukket for biler og der ligger kun en mindre landsby - S. Martino - i bunden af Val Masimo ved camping pladsen og indgangen til Mello dalen. Der er det mest nødvendige incl. en klatresports forretning, en italiensk isbar og et godt pizzeria - Fiorelli.

 

Klatringen er god granit og selvom dalen er kendt og berygtet for slaps så er der også mange riss og diedre. Ved campingpladsen ligger Alpernes største sten Sasso Remenno med op til 50 meter høje ruter på (billedet nedenunder til venstre)

 

Luna Nascente betyder den opstigende måne og navnet stammer fra formen af de karakteristiske diedre formationer på ruten. Den ligger på Scoglio della Metamorfosi som er den øverste klippe formation på billedet. Nedenunder ligger Dimore med ruterne Kundalini og Cochise som jeg har lavet i henholdsvis 89 og 95. Luna lavede jeg første gang i 89 med Jan Mathorne og jeg genbesøgte den i 07 sammen med Jonas Johansen.

Luna er 340 meter/10 reblængder F6b max (F5c+ obl) og de fleste laver den som F6a/A0 ved at hive i enkelte bolde i de svære 2 nederste reblængder.

 

Herefter går det deropad med ca. 150 meters skøn 5. og 6. grads diedre klatring

  

 

 

  

Toppen er en anden historie, hvor man dels skal nedklatre, lave et fedt 5. grads ris og så slutte af men et heftigt og langt runout - dog rimeligt let.

Topo: http://stat.ethz.ch/~dettling/Pictures/ValDiMello/LunaNascente.pdf eller: http://www.stadler-markus.de/files/pdfs/mello_luna_nascente.pdf

Den seneste fører som findes på flere sprog fra forlaget Versante Sud:

 

Mello's hjemmeside er : http://www.valdimello.it/v2/User/asp/Vdm.asp?ulg=EN

Retur til forside

Retur til klatring

Retur til Chamonix lejlighed